Hash bliver anset som et harmløst rusmiddel, men det kan føre til misbrug

På trods af at hash og cannabis stadig er ulovligt i Danmark, er der rigtig mange mennesker som bruger det. De ryger det enten alene for at slap af eller i festligt selskab sammen med andre. For nogle fungerer det godt, men det giver også problemer for mange. Især unge mennesker kan pludselig finde sig selv i et hashmisbrug som de aldrig havde set komme.

Hash er meget udbredt blandt unge. Dem som ryger, bliver tit introduceret til det i deres teenageår – lige omkring hvor de også begynder at drikke alkohol – men fortsætter med det igennem deres ungdom og voksenliv. Det er ikke nødvendigvis et problem hvis det bliver holdt på et meget lavt niveau. Desværre sker det ofte at unge ryger alt for tit og alt for meget.

Misbruget kan ende med at komme til at gå ud over skole, uddannelse og arbejde – alle ting som er meget vigtige for unge mennesker. Derfor er det vigtigt, specielt for forældre, pædagoger og lærere at være opmærksom på problemet. Hvis du selv er ung med et problem, så kan du heldigvis få hjælp til et hashmisbrug.

Et hashmisbrug kan være tegn på andre problemer

Misbrug finder sted blandt alle typer af mennesker og i alle samfundslag. Det ser man specielt med alkohol, og det samme gør sig gældende med hash. Men ofte kan et hashmisbrug være et udtryk for andre problemer.

Hvis man kun ryger i festlige sammenhæng, så er hash måske bare en måde at have det sjovt på, men hvis det spreder sig ud til at være hver dag, så kan det være udtryk for noget andet. Hvis man har brug for konstant at flygte fra virkeligheden, så er der nok andre problemer som spiller end – det er ikke bare for sjov længere.

Måske går det skidt derhjemme, eller du er stresset over noget. Måske lider du af angst eller andre psykiske problemer, og hash virker som selvmedicinering mod dine problemer. Det er tit sådan et misbrug starter, og i starten virker det for mange. Hvis det ikke hjalp, i en vis forstand, så ville man jo ikke gøre det. Problemet er at det på et tidspunkt holder op med at hjælpe, eller man skal bruge større og større mængde for at det hjælper, og så står man pludselig med andre problemer.

For det første har man opbygget en afhængighed. Det betyder at når du ikke kan ryge hash, så kommer alle dine problemer tilbage igen, men de kommer til bare med stærkere kraft end før. Det fører til en ond cirkel hvor man så ryger endnu mere for at dæmpe problemerne igen.

Og bingo! Så står du i et hashmisbrug som det kan være svært at komme ud af.

Det første skridt på vejen er at indrømme du har et problem

Hvis du ryger meget, så hører du sikkert tit dine forældre eller venner udtrykke bekymring for dig, og du mærker også at det irriterer dig. Du kan jo sagtens styrer det, eller det tror du i hvert fald. Du finder måske ovenikøbet på undskyldninger eller påstand om at hash er godt for dig – nogle mennesker er sågar blevet kureret for kraft ved hjælp af cannabis, har du læst på internettet.

Hvorvidt det er sandt eller ej, er svært at sige, men du er ikke syg, du lider ikke af kraft, så det er ikke en god undskyldning. Hvis du finder dig selv i gang med at lave undskyldninger for dit misbrug, så er det på tide at tage det første skridt og indrømme at du har et problem. Du har et hashmisbrug.

Author: admin