Energidrikke og proteinbarer

Trods populariteten kan disse ‘boosts’ være farlige

Af klinisk diætist Klaus Frobenius, v. Klinik for Helbred og Sundhed

Energidrikke og proteinbarer er populære

En undersøgelse, udført af Danmarks Tekniske Universitet (DTU), viser at omtrent 16% af de 15-55 årige, der dyrker sport og motion på ikke-eliteniveau, alligevel bruger ernæringsprodukter, der i første omgang er udviklet til elitesportsfolk. Det svarer til omkring hver 6. sportsmand eller sportskvinde.

Danskerne er glade for disse sportsernæringsprodukter, hvilket ses i en stigning med 12% siden 2011 i salget af både proteinbarer, geleer, energidrikke, tabletter og pulvere til at blande med vand til de såkaldte “shakes”.

Problemet med disse ernæringstilskud til sportsfolk, er at de er udviklet til elitesportsudøvere, der har brug for at fremme både muskelstyrke, udholdenhed samt den kropslige restitution. Mange af disse produkter indeholder koffein eller taurin, der kan give bivirkninger ved overdrevet brug, og det er ikke hensigtsmæssigt at udsætte sin krop for disse stoffer, hvis man blot dyrker almindelig, regelmæssig motion.

Bivirkninger påvirker flere organsystemer

Seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet finder den stigende popularitet af disse sportsernæringsprodukter bekymrende, og det overrasker hende, at forbruget af disse produkter er så højt. Ifølge ovennævnte undersøgelse, der pegede på at 1 ud af hver 6. sportsmand -eller kvinde indtager sportsernæringsprodukter i forbindelse med træning, oplever hver tredje af disse også bivirkninger, som eksempelvis hovedpine, brystsmerter og/ eller hjertebanken. Det er heller ikke unormalt af flere af forbrugerne af disse produkter oplever mere end én bivirkning samtidigt.

Heddie Mejborns bekymring er en holdning, som jeg som klinisk diætist deler. Det er ikke kun ældre og svagelige individer, der bør holde igen med forbruget af disse produkter.

Koffein har en opkvikkende effekt ved at påvirke både hjertekarsystemet og centralnervesystemet direkte. Kendte bivirkninger ved et overforbrug af koffein kan være rastløshed, hovedpine, søvnløshed, diarre, sure opstød, kvalme, hjertebanken og muskelrystelser. Dertil kommer de indirekte og sundhedsskadelige effekter ved et langvarigt overforbrug af koffein, der blandt andet kan resultere i en øget risiko for knogleskørhed hos folk med en unormal kalciumbalance, grundet koffeins stimulerende effekt på kalciumudskillelsen. Personer, der plages af angstanfald, skal ligeledes passe på med et højt koffeinindtag, idet rytmeforstyrrelse af hjertet, igangsat af koffein, potentielt kan forværre tilstanden.

Taurin har positive effekter på både musklernes genopbygning samt på hjertekarsystemet og anvendes til visse medicinske formål. Man bør dog aldrig selv supplere sin kost med et taurin tilskud, og effekten ved et langvarigt forbrug, eksempelvis via sportsernæringsprodukter, er ikke belyst, og selv hos raske personer, har de fleste stoffer effekter i kroppen når man indtager meget over længere tid.

Særligt farligt bliver det, når man kombinerer visse energidrikke, som eksempelvis Cult, Red Bull eller Monster, med alkohol og sport, idet alle tre faktorer er med til at øge adrenalinniveauet i kroppen. Dette kan skabe en livsfarlig cocktail med risiko for hjertestop -også hos unge og helt raske personer.

Andre uhensigtsmæssige effekter af diverse sportsernæringsprodukter

Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er disse sportsernæringsprodukter nogle meget forarbejdede fødevareprodukter af ofte kunstigt fremstillede råvarer. Desuden indeholder de mange kalorier og meget få næringsstoffer, og jeg vil derfor ikke anbefale dem som et fuldbyrdigt måltid. De er, som allerede anført, også udarbejdet med henblik på at fremme den kropslige udholdenhed, muskelvækst og restitution hos elitesportsfolk, hvis kroppe er under ekstra hårdt pres.

Vi andre, der dyrker motion regelmæssigt og på en mere normal skala, kan snildt dække vores protein -og energibehov i forbindelse med træning via kosten.

Nedenfor ses en liste af fem måltidsforslag á hver ca. 275 kalorier. Hver forslag indeholder både protein og og kulhydrater, og egner sig derfor godt til både at genopfylde den forbrændte energi samt hjælpe musklerne til at restituere efter træning.

  1. 2 stykker fuldkornsknækbrød med hytteost
  2. En stor portion (ca. 300 ml) yoghurt eller skyr
  3. 2 store stykker frugt (eller ca. 200 gram blandet frugtsalat)
  4. 1 fuldkornsbolle med ost og marmelade samt en stor gulerod
  5. En portion havregryn med mælk og lidt frugt på toppen.

 

 

Author: admin